Allergi hos barn - skydd mot allergi
Olika typer av allergiska sjukdomar är vanligt bland barn, till exempel eksem. Ungefär 5 % av alla barn är också överkänsliga mot någon typ av mat under barndomen. En del allergier växer bort så småningom.
Om ens föräldrar har allergi ökar risken att man själv blir allergisk. Andra saker som tros påverka utveckling av allergier hos barnet är olika faktorer i kosten hos den blivande mamman eller hos det lilla barnet, men än så länge behövs mer forskning inom detta område.
Det råd som ges idag av BVC är att alla barn bör få bröstmjölk de första 6 månaderna, oavsett om de har en ökad risk att utveckla allergi eller inte. Vissa studier har visat att de barn som ammas har en minskad risk för vissa allergisjukdomar.
Modersmjölksersättning med hydrolyserat protein
Om barnet har en hög risk att utveckla allergi och inte kan ammas, kan man efter kontakt med BVC ge modersmjölksersättning. Flera studier har visat att modersmjölksersättningar med nedbrutet (hydrolyserat) protein kan bidra till att minska risk för allergi, jämfört med vanliga modersmjölksersättningar.
Det finns två typer av hydrolyserade ersättningar på marknaden.
- Den ena varianten är höggradigt hydrolyserad modersmjölksersättning, som enbart säljs via apotek. Här är proteinerna nedbrutna så mycket att produkten kan användas som behandling vid komjölksproteinallergi.
- Den andra produkten är delvis hydrolyserad modersmjölksersättning, där proteinet är nedbrutet till mindre delar. Denna säljs i livsmedelsbutiker.
Skyddar fisk och fiskfettsyror mot allergi?
Förr trodde man att fisk kunde öka risken att utveckla allergi och därför rekommenderade man att inte ge fisk under barnets första år. Nyare undersökningar visar att fisk istället kan skydda mot allergi och därför rekommenderar BVC nu att barn bör testa fisk precis som alla andra livsmedel under det första året.
Omega 3 fetter är en typ av fleromättade fettsyror som bland annat finns i fet fisk och i vissa vegetabiliska oljor. Ett stort antal studier under senare år har visat att omega 3 fettsyror har en viss skyddande effekt mot astma och allergi. Fisk som innehåller mycket fleromättade omega 3 fettsyror verkar påverka immunförsvaret och minska symtom på allergisk sjukdom, som till exempel eksem och astma.
Vilka rekommendationer gäller om man har allergi i familjen?
Det finns inget belägg för att eventuell utveckling av allergi förhindras genom att vänta med att ge till exempel fisk, ägg och andra födoämnen. Amning bör vara förstahandsalternativet under det första halvåret, för att sedan gradvis börja introducera mat enligt rekommendationer från BVC.
Källor:
- Breastfeeding reduces the risk for childhood eczema. Kull I, et al. J Allergy Clin Immunol. 2005 Sep;116(3):657-61.
- Breastfeeding reduces the risk of asthma during the first 4 years of life. Kull I et al. J Allergy Clin Immunol. 2004 Oct;114(4):755-60.
- Preventive effect of hydrolyzed infant formulas persists until age 6 years: long-term results from the German Infant Nutritional Intervention Study (GINI). von Berg A, et al. J Allergy Clin Immunol. 2008 Jun;121(6):1442-7.
- Early introduction of fish decreases the risk of eczema in infants. Alm B, et al. .Arch Dis Child. 2009 Jan;94(1):11-5.
- Fish consumption during the first year of life and development of allergic diseases during childhood. Kull I, et al . Allergy. 2006 Aug;61(8):1009-15.
Related articles