MyFeed Personalized Content
6-11 månader
Artikel
Add this post to favorites

6-7 månader - Smakportioner - Tid för nya upptäckter

Om ditt barn hittills bara fått bröstmjölk är det dags att börja med smakportioner. Tänk på att introducera en råvara i taget så att ditt barn hinner vänja sig. När det fungerar bra med en smak kan du börja med fler ingredienser.

4min att läsa Jun 11, 2017

Hur ska maten vara?

Ditt barn börjar nu tugga så smått, oavsett om tänderna kommit eller inte. För att utveckla tuggförmågan måste barnet få mat med lite grövre konsistens. På så sätt lär sig ditt barn redan från början att maten varierar.

Tänk på att tillsätta en tesked matfett om maten är mager. Använd i så fall matfett med 80-100% fett t ex rapsolja eller flytande margarin. I den färdiga barnmaten är fett redan tillsatt.

Bra mat att börja med

Potatis, palsternacka, majs (använd inte burkmajs då denna innehåller tillsatt salt), broccoli och morötter är bra att börja med. Lägg sedan till andra rotfrukter och grönsaker, följt av frukt, bär, kött och därefter också fisk och ägg. Även mjölmat bör ingå i smakportionerna och då är gröt ett bra alternativ.

Fortsätt att amma så länge det känns bra för dig och ditt barn. Tänk på att de små smakportionerna inte ska ersätta amningen. Gröt, kött, potatis och grönsaker är än så länge bara ett komplement till bröstmjölken.

Så matar du

Ditt barn måste få tid att känna på det nya. En ganska liten sked brukar underlätta. Men försök aldrig trycka in skeden i en stängd mun, ”dutta” istället lite med skeden på läppen så ditt barn kan slicka och smaka på det nya.

Barnet måste lära sig använda läppar och tunga för att kunna svälja maten. Om maten kommer ut igen, brukar det inte betyda att ditt barn ogillar maten. Utan att det helt enkelt inte vet hur man ska göra med mat med den här konsistensen.

På väg mot en hel måltid

När smakportionerna fungerar bra kan de så småningom övergå i en hel måltid. Börja försiktigt och introducera nyheterna efterhand. Låt ditt barns egen rytm styra måltiderna under den här perioden. Det kan bli lite ryckigt och oregelbundet, men det gör inget.

Om du ammar precis före eller efter måltiden, behöver du inte ge någon extra måltidsdryck.

Kom ihåg att fortsätta med D-droppar. Fem droppar varje dag, under barnets två första år.

Ge gärna både välling och gröt

Från sex månaders ålder kan ditt barn även prova välling. Genom att växla mellan gröt och välling får ditt barn ytterligare en chans att vänja sig vid olika sorters mat och konsistenser.

Ge barnet välling i pipmugg och inte i nappflaska, då det finns risk att vällingen konkurrerar med amningen.

Dags för ett helt grötmål

Gröt är nyttig mat som ger ditt barn viktiga mineraler och vitaminer. När det fungerar bra med smakportioner av gröt, kan du försöka ge enbart gröt vid en måltid. Kanske som mellanmål på eftermiddagen.

Det finna flera olika barngrötar att välja bland. Dessa är berikade med järn och rekommenderas därför av barnläkare idag. 

”Det är enkla saker egentligen. Att vi äter ihop och att vi dukar trevligt. Att Jarl får sitta ner och titta och smaka på sådant vi äter om han vill. Inga komplicerade rätter.”

Var försiktig med

 • Salt. Salta inte maten, barnets njurar är inte tillräckligt utvecklade för att klara av för mycket salt. Nestlés produkter till barn under 1 år innehåller inget tillsatt salt.
 • Mjölk, fil och yoghurt Mjölkprodukter innehåller rikligt med kalcium men är fattiga på järn. Vänta därför med komjölk som dryck tills barnet är 1 år. Lite mjölk i matlagningen kan du dock använda redan nu.
 • Spenat och rödbetor. Vänta med spenat, mangold, rödbetor, nässlor och bladselleri tills barnet är 1 år. De innehåller nitrat som kan omvandlas till skadlig nitrit.
 • Nötter. Jordnötter och nötter kan fastna i halsen.
 • Fisk. Speciellt egenfångad fisk kan innehålla förhöjda värden av vissa miljögifter. Välj fisk enligt rekommendation från Livsmedelsverket. De flesta vanliga fiskar från fiskbil och frysdisk går bra att äta.
 • Honung. Honung kan innehålla sporer från bakterien Clostridium botulinum. Hos spädbarn under ett års ålder, vars tarmflora inte är tillräckligt utvecklad, kan denna bakterie orsaka en förgiftning kallad spädbarnsbotulism.

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.