MyFeed Personalized Content
Graviditet
Artikel
Add this post to favorites

Gravid vecka 11

Om du kunde se inuti din mage skulle du nu se små, små hårstrån komma fram på ditt barns ögonbryn och överläpp, så kallat lanugobeh-hår!

2min att läsa Dec 2, 2017

Full aktivitet vid graviditetsvecka 11

Ditt barn är nu imponerande 4 cm från topp till tå, ungefär lika stor som en mindre tomat. Under denna vecka är det full aktivitet där inne. Neuronerna fortsätter att föröka sig, även om det fortfarande inte finns något samband mellan dem i hjärnan ännu. I ryggmärgen däremot börjar nervbanorna läggas på plats i och runt barnets muskler. Det betyder att din bebis snart kommer att visa upp reflexrörelser där inne.

En betydande viktökning är helt normalt

Nu blir byxorna möjligen lite tajta i midjan och bh:n blir lite för tajt. De flesta gravida kvinnor har gått upp 1-2 kg i vecka 11. Intressant nog utgör barnet i sig den minsta delen av viktuppgången. Han eller hon är fortfarande en lättviktare på cirka 10 gram. Det mesta av vikten består av din livmoder som växt samt moderkakan och fostervatten.

Kalcium vitamin d är viktigt när du är gravid i vecka 11

För att hålla din benmassa i gott skick är det viktigt att du äter mat som garanterar att du och ditt barn får i sig tillräckligt med kalcium. Förutom mjölk och mejeriprodukter hittar du kalcium i gröna bladgrönsaker (som spenat) och i sesamfrön. En del kranvatten är rikt på kalcium, särskilt "hårt" vatten. Först och främst är det viktigt att du får i dig kalcium och D-vitamin genom maten, om det inte räcker kan du behöva ta vitamintillskott. Diskutera med din barnmorska vad du behöver.

Allt smakar inte normalt – här är några tips

Känner du att du har bytt ut dina smaklökar på sistone? Inget smakar normalt, saker du tyckt om tidigare har blivit äckliga och saker du inte tyckt om tidigare ger dig nu cravings? Det är helt normalt! Speciellt mat med stark lukt är vanligtvis motbjudande så här under första trimestern. Strunta i den maten och välj något annat som ger dig ungefär samma näringsinnehåll. Det viktigaste är att variera din kost så att du får i dig de vitaminer och essentiella fettsyror du behöver.

Read more about diet at livsmedelsverket.se

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.