MyFeed Personalized Content
Graviditet
Artikel
Add this post to favorites

Gravid vecka 27

När du är gravid vecka 27 är din bebis så stor att han eller hon skulle kunna ligga ner vid din arm och då täcka din underarm mellan handen och armbågen. Det tar sig därinne! Ni börjar antagligen göra er redo båda två inför den stora dagen. 

4min att läsa Dec 1, 2017

Gravid vecka 27 och andningsorganen på plats

Nu finns andningsorganen på plats och allt därtill som krävs för att kunna andas. Nu ska det bara förfinas och utvecklas lite till innan andningen fungerar som den ska. Lungorna är uppdelade på 17 nivåer som tillsammans formar bronkialträdet, precis som det ska vara. Men som det är nu är luftbytet därinne ännu lite för komplicerat för att fungera korrekt. Luftkuddarna behöver vidareutvecklas. När du är gravid vecka 27 finns det inte heller tillräckligt med tensider (det ämne som täcker de inre alveolerna och underlättar cellöppning) än. Kroppen jobbar på det. Vecka 35 ska det vara klart, så det är bara att slappna av så sköter kroppen resten. Det är mycket som ska hända innan det är dags för ditt barns kommande födelsedag. Som tur är sköter kroppen det mesta själv så du behöver bara koncentrera dig på att må så bra som möjligt. Se till att få i dig så mycket energi som du behöver och försök att sova så mycket som du behöver. Nu är det inte långt kvar till den stora dagen.

Din kropp när du är gravid vecka 27

När du är gravid vecka 27 är det 29 veckor sedan du hade mens sist. Skönt va? 29 veckor sedan sista mens är lika med 27e veckan i din graviditet. Din bebis är nu runt 34 cm från toppen av huvudet till tåspetsarna – hyfsat långt ändå! Tänk dig att huvudet är ungefär lika stort som en liten apelsin.

Äta rätt

Svårt att sova? Du är inte ensam. Tyvärr är det rätt vanligt vid den här tiden. Det finns några tricks att ta till. Är halsbränna anledningen till att du inte kan sova kan det hjälpa att lägga en extra kudde under huvudet eller två. En del blivande mammor sover nästan sittandes. Vad gör man inte för att få en god natts sömn.  Det är många kvinnor som upplever problem med halsbränna och det är möjligt att även du gör det när du är gravid vecka 27. Se till att äta fem istället för tre gånger om dagen. Vidare kan det vara bra att undvika stark mat för att motverka halsbrännan. Försök istället att hitta snällare mat då det brukar lindra och motverka problemen. Ett annat trick är att undvika tung mat på kvällen. Skulle du bli hungrig igen innan läggdags kan du ta en liten yoghurt eller en skiva fullkornsbröd. Både du och ditt barn behöver vila så se till att göra vad du kan för att sömnen blir så god som möjligt. Ett tips kan vara att stötta upp med kuddar för få det att bli så skönt som möjligt när du behöver ta hänsyn till din extravikt.

Gravid vecka 27, dags att tänka på förlossning

Även den mest rutinerade mamman kan ha glädje av att delta i en profylaxkurs eller liknande kurs som förbereder dig inför förlossningen. Det kommer nya studier varje år med nya rön som kan hjälpa dig under graviditeten. Även förlossningsmetoderna kan variera från år till år. Under kursen får du även lära dig att förstå de förändringar som uppstår i din kropp under såväl graviditeten som under och efter förlossning. Väl investerad tid då det är många som har gått igenom den resa som du själv gör just nu. Ta del av den erfarenhet och expertis som finns och speciellt om du känner att det finns frågetecken kring din graviditet eller den underbara resa som väntar dig efter! 

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se
 

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.