MyFeed Personalized Content
Graviditet
Artikel
Add this post to favorites

Gravid vecka 4

En månad har redan gått och du är nu gravid i vecka 4! Det är mycket som händer inom dig denna veckan.

3min att läsa Dec 9, 2017

Barnets utveckling när du är gravid i vecka 4

Din blivande bebis börjar bona in sig. Äggcellen har implanterats i livmodern, fostervattnet och moderkakan har bildats och den befruktade äggcellen har växt till hela 0,2 mm i diameter! Den här veckan är även en viktig milstolpe i själva embryots utveckling. Blodomloppet och konturerna för bebisens alla inre organ börjar ta form. Rätt otroligt med tanke på att din ”bebis” just nu mest ser ut som en liten prick som flyter runt i en pool av fostervatten. Den väger dock 10 000 gånger mer nu än när han eller hon blev till. Bra viktuppgång!

Gravid i vecka 4 - din kropp

Det är nu sex veckor sedan du hade mens sist, vilket betyder att du är gravid i vecka 4. Din lilla prick till bebis har just nu fullt upp med att förflytta sig från äggledaren till livmodern. Så snart han eller hon har hittat en riktigt mysig plats är det dags att lägga sig tillrätta och bona in sig för de kommande åtta månaderna. I samma ögonblick som detta händer, släpps en stor våg av hormoner ut som ger barnet allt han eller hon behöver för att kunna växa. Samma hormoner gör att du inte har mens under tiden du är gravid. De hjälper även till att bilda moderkakan, vars främsta uppgift är att förse din bebis med syre och näringsämnen och skydda honom eller henne från bakterier och föroreningar. Dock inte mot rökning, så om du eller din partner röker är det hög tid att sluta nu!

Det är viktigt att äta rätt när du är gravid i vecka 4

”Ät hälsosamt” hör man ofta, och det är viktigt att komma ihåg från starten, redan från när man är gravid i vecka 4. Men vad betyder det? En tumregel är att fokusera på kvalitet. Satsa på bra råvaror, ”ren” mat utan för mycket tillsatser och se till att maten är ordentligt lagad, det vill säga genomstekt eller kokt. Var noga med hygienen – tvätta händerna innan du lagar mat eller sätter dig vid bordet, skölj frukt och grönsaker noggrant och se till att ha rena arbetsytor vid matlagning. Enkla husmorstips, som tar dig långt när du vill undvika risken för matförgiftning! En sak till: Håll koll på kylskåpet så att det är kallt nog. Runt fem grader (max åtta) rekommenderas för att hålla råvarorna fräscha.

Tips till dig som är gravid i vecka 4

Det här med att ta extra vitaminer under graviditeten – behövs det? Så länge du äter en varierad och hälsosam kost får du i dig de flesta mineraler och vitaminer som kroppen behöver. Folsyra däremot, kan vara bra att komplettera med när du är gravid. En del behöver även extra tillskott av järn. Prata med din barnmorska om vad just du behöver. 

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.