MyFeed Personalized Content
Graviditet
Artikel
Add this post to favorites

Graviditeten

De första 1000 dagarna börjar redan i magen

2min att läsa Jun 16, 2017

Uttrycket att en gravid kvinna behöver ”äta för två” missförstås ofta som att hon behöver äta dubbelt så mycket för att täcka även barnets behov. Det stämmer inte. Det är inte mängden mat det handlar om. Det växande lilla fostret har andra behov än en stor vuxen kropp. Och det är känsligare. Uttrycket är däremot sant förstått på det viset att det som mamman äter måste täcka både hennes näringsbehov och det växande lilla barnets.

”Ät för två” på rätt vis – vad är viktigast ditt barn?

Felaktig eller bristfällig kost kan påverka både barnets hälsa och kognitiva utveckling. Men det är inte en fråga om att äta jättemycket utan om att äta rätt saker i rätt balans. Om du som gravid äter onödigt mycket ökar barnets risk för att utveckla fetma senare i livet. Det viktiga för barnet är att det finns korrekt balans och mängd av nödvändiga näringsämnen. Det ska finnas bra och hälsosamma proteiner, fetter, kolhydrater, vitaminer, mineraler samt ett antal andra väsentliga näringsämnen.

Det här bör du som gravid tänka på

Barnet som växer i magen är extra känsligt för vissa saker som kvinnan bör avstå helt ifrån, som t.ex. nikotin och alkohol. Barnet har dessutom extra behov av vissa näringsämnen. Till exempel behöver det växande barnet mycket folsyra för utvecklingen av neuralröret. Gravida kvinnor rekommenderas ofta att äta extra kosttillskott av folsyra och D-vitamin som komplement till sin i övrigt balanserade och varierade kost. Om du är medlem i Min Nestlé Club kan du ställa frågor direkt till vår dietist. Du ska också alltid fråga din MVC om råd om du är osäker när det gäller just din kost. Du kan läsa mer om mat och graviditet här.

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

 • newsletter icon

  Innehåll till dig

  Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

 • Verktyg

  Verktyg

  Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

 • coupons

  Rabatter

  Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.